Särbegåvade barn ses inte alltid som en resurs, faktum är att de sällan ses över huvud taget. Resultatet blir att dessa elever blir understimulerade och börjar kasta suddgummin och snacka med kompisarna istället för att fokusera på lektionen.
Begåvning är någonting som vi behöver bli bättre på att ta tillvara på och stimulera. Dagens arbetsmarknad kräver allt mer specialiserad kunskap och mer avancerade utbildningar. Förr kunde man ganska enkelt bli ”bäst” på sitt yrke eftersom man sällan gick utanför kommungränsen, men på dagens globala marknad är man aldrig ”bäst”. Det stället helt andra krav på specialisering och kompetens.
Jag är väldigt stolt över Kungsbackas arbete med ”From Great To Excellent” som går ut på att minska gapet mellan varje elevs resultat och potential. Alla ska med andra ord utmanas för att prestera maximalt utefter sin egen förmåga.
I linje med detta väckte jag för en tid sedan ett ärende i Arbetsutskottet för För- & Grundskola med syfte att ta fram en handlingsplan för hur vi stöttar särbegåvade elever. SKL (Sveriges kommuner och landsting) publicerade 2016 en handlingsplan vilket tyder på att frågan aktualiseras på fler håll än Kungsbacka. Värt att nämna kan även vara Mensas ”Gifted child program” som hjälper särbegåvade elever att utmanas i skolan.
Under April-nämnden redovisade Helen Sagar och Robert Johansson förvaltningens arbete med särskilt begåvade barn (Dnr FG/2018:123) vilket är ett stort steg i rätt riktning.
Så varför är det aktuellt?
Meningsmotståndare kan såklart påstå att mitt intresse för särbegåvning bygger på min moderata individualism och elittänk, men svaret är i stort sett det motsatta. För mig handlar det om en skyldighet vi har att ge alla barn de förutsättningar de behöver för att ta sig framåt, oavsett om de behöver särskilt stöd eller särskilda utmaningar. Skolan är inte rätt vis ifall resurser enbart läggs på de som behöver en viss typ av särskild anpassning.
Ser man det ur ett större perspektiv har Sverige inte råd att förlora fler talanger om vi ska kunna konkurrera på en global marknad.