Vad ska en politiker tjäna? Vad förtjänar en politiker? Frågorna är många, och att hitta rimliga arvoden för en så unik bransch som politiker är inte helt lätt. Jag valde att försöka nyansera bilden lite vilket visade sig vara allt annat än okomplicerat.
Kommunens arvodesberedning var eniga om att det var dags att justera arvodena. Anledningarna var många, bland annat att de inte ändrats sedan slutet på 90-talet. Självklart var det väntat att det skulle bli en medial fråga, ändå förespråkade jag personligen och M-gruppen att frågan skulle avgöras innan valet. Det kan tyckas otaktiskt, men för mig var det ett enkelt beslut av två anledningar, dels är det alltid ärligast att spela med öppna kort, dels innebär ett beslut innan valet att fullmäktige inte bestämmer om sina egna löner, utan om sina efterträdares löner.
Så, varför ska politiker ha högre lön?
Det finns ett antal olika ingångsvärden man kan ha i den här debatten. Den som följd diverse Facebook-trådar kan notera diverse förslag, såsom att politiker ska få provisionsbaserad lön baserat på vad dom genomför, att de ska ha samma lön som undersköterskor och att de inte borde ha någon lön alls utan arbeta gratis p.g.a. sin starka solidaritet för samhället. Vidden av förslag och försöken att jämföra äpplen och päron speglar komplexiteten i frågan. här är i alla fall några av de ingångsvärden jag för med mig i debatten:
Ansvar ska synas i lönekuvertet
Det är få jobb där man enbart får betalt för sin tid, för de flesta jobb får man även betalt för det ansvar man har. Som KSO (kommunstyrelsens ordförande) är man högst ansvarig för kommunens verksamhet med över 7000 anställda. Jämför med en VD:lön för ett privat bolag med över 7000 anställda så finner du att den föreslagna höjningen är ganska blygsam.
I Kungsbacka har både kommundirektören och flera förvaltningschefer ca 40% högre lön än vår KSO vilket inte speglar ansvarsförhållandet (var va den massmediala debatten när deras löner sattes?). Särskilt inte som Sverige inte längre har något tjänstemannaansvar, däremot är man som politiker (till och med som ledamot i en nämnd) personligt ansvarig för de beslut man tar och kan bli personligt skadeståndsskyldig om besluten inte går i linje med diverse lagar och bestämmelser. Kort och gott finns det få organisationer där den högsta chefen inte har den högsta lönen.
Demokratifråga
Det handlar även om en demokratifråga. Politiken kämpar ständigt med två utmaningar. Dels är det allt färre som väljer att engagera sig i ett politiskt parti, dels är det allt färre i arbetsförd ålder som är villiga att ta på sig politiska uppdrag.
Dessa höga löner som målas ut i tidningarna gäller för våra heltidsarvoderade kommunalråd, de är fyra stycken i kommunen, resterande ca 160 uppdrag besätts av fritidspolitiker som i snitt sitter i en nämnd vilket innebär ett möte per månad vilket i sin tur ger ett månadsarvode på 1250kr innan skatt. För dessa kronor ska de läsa handlingar innan mötet, gå på partiets gruppmöte innan nämndsmötet samt delta i kampanjer. Slår man ut den timpengen tror jag inte många blir avundsjuka på de ”höga lönerna”.
En demokrati ska spegla invånarna, men hur väl speglar de invånarna när de enda som har råd att ta politiska uppdrag är pensionärer? De som tvingas ta ledigt från jobbet går inte allt för sällan back på sitt engagemang.
Höjningen är ingen höjning
Sett ur ett större perspektiv har Kungsbacka en nästan löjligt liten politisk organisation. Vi har enbart fyra kommunalråd och inga politiska sekreterare vilket jag skulle våga påstå är unikt.
Lägger vi då till det faktum att vi har slagit ihop flera nämnder och därigenom minskat antalet politiska uppdrag så blir totalkostnaden för politiken oförändrad. Så vilken höjning är det som diskuteras i media? Då det är kostnaden för kommunen som kan tyckas vara intressant kan man undra vari debatten grundar sig.