Idag fick jag förmånen att följa med Inger Svensson, Ordförande för Gemensamma Nämnden för Hemsjukvård och Hjälpmedel på en spännande konferens. Temat var Hemsjukvård i Utveckling och den arrangerades av Maj Rom, projektchef på SKL och Greger Bengtsson, samordnare på SKL.
Hemsjukvård är ett intressant ämne som oftast får en ganska undanskymd roll när man pratar om Hälso- & Sjukvård trots att det är en väldigt stor del av de vårdinsatser som görs. Hemsjukvården i Sverige hade 2018 hela 410’000 patienter till en kostnad av 25% av den totala sjukvårdsbudgeten.
Vad är då vinsterna med hemsjukvård? Förutom att det ökar livskvalitén och självständigheten hos patienterna har det även visat sig ge en ökad livslängd. Dessutom är det ett förhållandevis billigt alternativ jämfört med dyra platser i sjukhussängar.
Dagen inleddes av Barbro Westerholm, som med 86 år i bagaget är riksdagens äldsta ledamot, eller den mest ”årsrika” som hon själv skulle uttryckt det. Hon poängterade svårigheten i att prata om hemsjukvård som ett ämne eftersom det är en så heterogen skara, trots att patienterna ofta förenas i en hög ålder skiljer sig behoven och förutsättningarna enormt inom gruppen vilket gör det svårt att hitta en lösning som passar alla.
Näst på tur var Emma Spak, samordnare för Nära Vård på SKL, en känd profil jag lyssnat till många gånger tidigare. Hon poängterade hur stor del av sjukvården som bedrivs av kommuner (eftersom det är där hemsjukvården ligger), trots att man per automatik tänker på regioner när det kommer till sjukvård. Med tanke på den demografiska utvecklingen kommer vi behöva rekrytera 100% av all tillgänglig arbetskraft om 10 år ifall vi ska behålla samma personaltäthet, ska vi behålla samma antal i personal räcker det med 60%. Siffrorna visar tydligt att vi behöver tänka annorlunda och hitta effektivare sätt att använda de begränsade resurserna vi har ifall vi ska kunna upprätthålla en god vård även i framtiden. Som tur är står digitala verktyg och knackar på dörren, men hur använder vi dem på bästa sätt utan att tappa kontakten med patienterna?
En stor del av de digitala verktygen som börjar dyka upp på marknaden är inte till för att ersätta den mänskliga kontakten, utan för att underlätta och öka kvalitén för vårdpersonalen. Till exempel Dermicus wound som Rut Öjen, specialist i allmänmedicin och Ordförande i RiksSårs styrgrupp pratade om. Det är en app som just nu testats i 20 regioner och kommuner där sköterskor kan dokumentera sår och få konsultation från en specialist kring hur såret ska läggas om. Arbetssättet med appen har visat sig korta läkningstiden med 60% och även hantera kostnaderna för regionen med hälften. Dessutom har antibiotikaanvändningen minskat från 69 till 26%. Jag är helt övertygad om att vi kommer få se fler liknande lösningar i framtiden.
Den sista punkten jag tänkte lyfta av detta smörgåsbord av föreläsare är projektet Intensiv hemrehabilitering i Eskilstuna. Det rör nämligen ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, tidiga insatser och förebyggande vård. Karin Björkryd, verksamhetschef hälso- och sjukvård, Eskilstuna Kommun och Lena-Karin Gustafsson, Docent i Vårdvetenskap, Akademin för hälsa, vård ch välfärd, Mälardalens högskola berättade om deras specialiserade team som med hjälp av fokuserade insatser och fokus på rehabilitering gör att fler klarar sig utan hemtjänst och färre får behov av särskilt boende. Man har prioriterat tid, delaktighet och kontinuitet för brukaren och redan tre månader efter insatserna kan man se tydliga resultat. För gruppen mellan 65-75år minskade behovet med hela 87%.