Jag och min kollega Elin Hysén (L) blev i dagens Kungsbackaposten föremål för en artikel om unga i poltiken. Det är självklart roligt att media uppmärksammar personerna bakom uppdragen i andra sammanhang än när något går åt skogen. Samtidigt kan jag tycka att åldersfixeringen inte gör intervjun helt okomplicerad.
Ålder blir ofta föremål för intervju, t.ex. Norra Halland 30/1-2018. Självklart finns det ett intresse av att skriva om det som sticker ut baserat på olika kriterier, men vad säger egentligen en persons ålder om kompetens, förmåga, mognadsgrad och livserfarenhet? Självklart talar statistiken för att ett långt liv ökar chanserna för att samla på sig användbara erfarenheter, men är så alltid fallet? Hade artikeln inte fokuserat på antal år i jordelivet utan antal år i politikens tjänst hade varken jag eller Elin blivit uppringda.
Så varför raljerar jag egentligen?
Det är absolut inget problem i sig att vara ung, mer än att det ofta framställs som att det är enda anledningen till att man fått de ansvar man har. Argumentationen är densamma som för kvotering generellt. Till exempel Socialdemokraterna har krav på ”varannan damernas” på deras valsedlar. Hur känner de kvinnor som springer om flera mer erfarna och kompetenta män enbart p.g.a. sitt kön (eller vice versa)? Antagandet om kvotering lyser igenom i citatet från Kungsbackaposten nedan ”Han kom in i fullmäktige 2014, då partiet satsade hårt på föryngrig”. Som tur är förespråkar inte Moderaterna kvotering utan alla ”tävlar” om platserna på lika villkor, oavsett ålder, kön, sexuell läggning eller hårfärg. Jag vet därför att jag hade tagit min plats i fullmäktige 2014 även om partiet inte hade satsat på föryngring. Även rubriken ”Nu ska de unga få ta plats i politiken” kan problematiseras. Vem är det jag har bett om lov för att få göra en politisk karriär?
En annan av det yngre gardet som snart tillträder ett tungt och prestigefyllt uppdrag är Moderaten Axel Storckenfeldt. Han kom in i fullmäktige 2014, då partiet satsade hårt på föryngring och där fyra av totalt 21 ledamöter var under 30.
Från årsskiftet blir Storckenfeldt ordförande i region Hallands Närsjukvårdsnämnd, politisk ansvarig får vårdcentraler och primärvård. Han har precis fyllt 26 år och är den yngste politikern på någon ordförandepost i hela region Halland.
Frågan efter i intervjun löd ”Vad tror du att du tillför just som ung politiker?”. Det är inte en helt lätt fråga, vad tillförs på grund av vad? Vad tillför jag på grund av min ålder? Vad tillför jag på grund av mitt kön? Frågan vad jag som person tillför hade varit mycket enklare att svara på.
Vill man provocera kan man ställa sig frågan kring vilka epitet som det hade varit okej att ställa liknande frågor om? Hur känns till exempel frågan ”Vad tror du att du tillför just som mörk(hårig) politiker?”
Självklart haltar liknelsen och jag har inga problem att prata om min ålder, samtidigt som jag är övertygad om att varken jag eller Elin känner att vi är valda enbart på grund av den.
Disclamer:
Självklart har jag full förståelse för att särskilt unga personer utgör ett visst nyhetsvärde och jag riktar ingen kritik mot varken Mats eller Tobias som skrev artikeln.