Medborgarinitiativet som drivs genom den lokala facebookgruppen Republiken Frillesåsa har tagit på sig att göra Åsa vårdcentral till Sveriges bästa. Och tro mig, ingen skulle bli gladare än jag om det blev sanning.
Åsa Vårdcentral har varit föremål för diskussion lång innan jag tog över som ordförande för Närsjukvården (vilket inte är så svårt eftersom jag tillträdde vid årsskiftet). Jag har under många år då och då hört historier om dåligt bemötande och långa väntetider till läkartider. Åsa VC’s problem är att man betat av ett stort antal chefer under de senaste åren vilket fört med sig att även annan personal valt att lämna och köer har uppstått vilket gjort det ännu svårare att rekrytera ny personal. Dock står inte kritiken helt oemotsagd då jag pratat med minst lika många nöjda kunder som missnöjda.
Sedan maj 2018 har Therese Theander handplockats som ny chef för vårdcentralen med syfte att reda ut problemen och skapa en stabil verksamhet. Therese har genomfört en hel del interna förändringar samt, (enligt vissa, mot alla odds) lyckats bemanna upp alla yrkesgrupper förutom på läkarsidan, men även där finns det ljusning då två nya läkare är på intåg i februari. Hon har även infört mellan 6-18st drop-in-tider varje dag samt även drop-in till sköterska på onsdagar. Dessutom har hon bemannat upp receptionen vilket tydligt syns på antalet som kommer fram när man ringer. Från drygt hälften för ett år sedan, till siffror runt 93% i höstas.
Med andra ord visar Åsa VC att de är påväg åt rätt håll, men alla förändringar tar tid, och att rekrytera läkare är inte det lättaste på grund av dels brist på allmänläkare, dels geografisk placering och dels det historiska ryktet.
Det va bakgrunden, nu till politiken
Jag välkomnar verkligen medborgarinitiativet och jag måste säga att jag är imponerad över den positiva andan som finns både i artiklarna och i Facebookgruppens inlägg! Men vad är egentligen politikens roll när det kommer till att detaljstyra en enskild vårdcentral (av närmare 50st)?
-Det är inte ert fel, det är politikerna som måste satsa mer, sa Calle Hagman till vårdcentralens chef Therese Theander.
Det är lätt att nästan instinktivt peka på politikerna, och visst, politiken är alltid ytterst ansvarig. Men såsom systemet är uppbyggt ligger ansvaret för en enskild enhet på den enhetens chef, det ligger i ”verkställigheten” på politikersvenska. Politikens arena utspelar sig flera led upp i systemet med att beskriva vad som ska genomföras, förvaltningens tjänstemän blir sedan ansvariga för hur det genomförs. Politiker har inte mandat att anställa läkare, och i en verksamhet som Närsjukvården som är konkurrensutsatt av privata aktörer vore det direkt olagligt enligt konkurrenslagstiftningen att satsa mer pengar på en enskild vårdcentral. Varken jag eller nämnden sitter på någon pengapåse, utan de 1,1 miljarder Närsjukvården omsätter går direkt förbi den politiska nämnden och fördelas baserat på antalet listade direkt ut till vårdcentralerna, då helt i händerna på vårdcentralens chef – precis likadant som för de privata aktörerna. Så för att summera finns det inga pengar för att stödja en enskild vårdcentral, och även om det hade funnits hade det varit olagligt.
Så vad är då politikens roll? Jo det är att skapa en struktur för hur sjukvården ska utformas på ett så bra sätt som möjligt, vilket just nu görs genom införandet av en fast vårdkontakt och i förlängningen genom införandet av ”God och nära vård” (för den som gillar långa dokument, läs mer här). Nämndens roll innebär även att granska och bevaka de offentligt drivna vårdcentralerna och säkerställa att invånarna har tillgång till en vård som är laglig, lämplig och finansierad. Den dagliga driften av enskilda vårdcentraler ingår alltså inte i uppdraget, även om vi på en högre nivå såklart arbetar för att skapa förutsättningar för att alla enheter ska lyckas, vilket även syns på Hallands resultat då vi bland annat är det län i Sverige som har lägst andel inhyrda läkare.
Med det sagt vill jag även förtydliga att politiken på intet sätt abdikerat i frågan, utan vi undersöker ständigt alla möjligheter att ge Åsa vårdcentral de förutsättningar och det stöd de behöver för att fortsätta den positiva trenden. Jag har haft flera långa samtal både med initiativtagarna, vårdcentralen, förvaltningen och politikerkollegor och kommer även vara med på kommande invånardialoger och besök på vårdcentralen för att få en så bra bild som möjligt av situationen och gemensamt hitta nytänkande, kreativa och långsiktiga lösningar – arbetet fortsätter.